Ons idee

BenSBugS is een Belgisch bedrijf dat levensmiddelen op basis van insecten ontwikkelt, verwerkt en vermarkt en is opgericht op 4 december 2013. De oprichters, Bart en Stefaan, zijn overtuigd dat insecten een 5de foodcategorie kan worden in de winkelrekken, naast vlees, gevogelte, vis en veggie. Insecten horen in geen van deze bestaande categorieën thuis. Het zou het westerse voedingspatroon gezonder en vollediger maken en een meer duurzame voedselketen tot stand laten komen.

Burgondy-man

 

Een eerste ervaring die binnen BenSBugS is opgedaan, is het laten proeven van insectenproducten in een open en sociale context vb. op festivals en events. Daaruit blijkt dat door mensen te laten proeven, de drempel -eten van insectenproducten- kan verminderd, tot zelfs weggewerkt worden. Wetenschappelijke studies onderbouwen deze ervaring want ze wijzen uit dat mensen, eens ze geproefd hebben, een grote bereidheid tonen tot verdere consumptie van insectenproducten. Proeven is dus een essentieel onderdeel.

Ons doel

Het doel van BenSBugS is om de transitie van “vlees/vis/veggie eten” naar “ook insecten eten“, zo snel mogelijk in gang te zetten. Dit willen we doen door de consument de mogelijkheid te bieden een lekker product te laten eten/proeven in een lekker gerecht.

Onze troeven

  • Alle BenSBugS’ producten bevatten minstens 30% insecten, waardoor ze ook echt als insectenproducten kunnen worden beschouwd. Bij de concurrent is dit 10-15%.
  • De insecten die BenSBugS in haar producten gebruikt, worden verwerkt en zijn dus niet zichtbaar in het eindproduct.
  • Alle BenSBugS producten zijn gemakkelijk te bereiden en goed combineerbaar met andere ingrediënten, ze zijn kwalitatief boven het gemiddelde, heel lekker en voor zoveel mogelijk consumenten bereikbaar en betaalbaar: hiermee wil BenSBugS de standaard zetten voor insectenproducten.

 Onze WerkwijzeGezond

De insecten die wij in onze producten verwerken, zijn specifiek voor deze toepassing gekweekt. BenSBugS werkt samen met professionele kwekers die jarenlang ervaring hebben met insectenkweek. De meelwormen worden gekweekt in makkelijk reinigbare plastiek bakken en krijgen op een gecontroleerde manier dagelijks droog voer (zemelen) toegediend.
Wanneer de meelwormen voldoende ontwikkeld zijn, laat de kweker ze een periode vasten om het darmkanaal te ledigen. Daarna worden de wormen afgezeefd, geblancheerd en diepgevroren. Samen met de andere ingrediënten worden de meelwormen getransformeerd in lekkere burgers, ‘The Great Burgondy’, en wokblokjes, ‘The Fabulous Wokkings’.

Sinds zijn opstart, heeft BenSBugS zich in verschillende samenwerkingen, een betrouwbare, professionele en stabiele partner getoond:

  • Samenwerking met hogescholen en universiteiten om basis te leggen voor onderzoek naar zowel producttechnische als markttechnische elementen
  • Samenwerking met overheden (FAVV) om de insectensector zo goed mogelijk te onderbouwen, in alle veiligheid voor consument en dier
  • Samenwerking met kwekers, producenten, marktonderzoeksbureaus en consultants om de (zeer lekkere en kwalitatieve) insectenproduct te maken die de consument vraagt en deze producten juist te positioneren in de markt
  • Samenwerking met verschillende stakeholders in distributiekanalen om insectenproducten tot bij de consument te krijgen